solarni-paneli-na-krovu-2

Zainteresovanost građana za ugranju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe je porasla kada su krenule državne subvencije za obnovljivi izvore energije u iznosu od 50%, što znači da se investicija otplaćuje u dva puta kraćem periodu.

Program energetske sanacije porodičnih kuća biće sproveden po istom principu kao i program sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća koji se uspešno realizuje poslednjuh nekoliko godina. To znači da će biti obezbeđeno 50% investicije od Vaše lokalne samouprave, a ostali deo su u obavezi da daju građani. Za subvencije loklanim samoupravama obezbeđeno je ukupno 100miliona dinara.

Treba napraviti razliku između subvencije i kredita.

Subvencije za solarne panele daje država preko lokalnih samouprava, koje potom objavljuju javne pozive za dodelu sredstava.
Sve lokalne samouprave dužne su da obezbede istu količinu novca dobijenu od Ministarstva rudarstva i energetike.
Za prvo državno subvencionisanje, u novembru 2021.godine, Ministarstvo je odobrilo 100 miliona dinara, i isti ovaj iznos obezbeđuju i lokalne samouprave, tako da je građanima za ovu svrhu na raspolaganju 200 miliona dinara.

Svako pojedinačno domaćinstvo može dobiti najviše 50% investicije ( koja uključuje i opremu i montažu), a ovaj iznos je limitiran na 420 000 dinara po domaćinstvu. Subvencije za  solarne panele dobijaju isključivo ako je opremu ugradila firma koja je izabrana na konkursu, i o ovome se mora voditi računa. Na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike možete pratiti javne pozive kao i to kako konkurisati za
subvencije
mre.gov.rs

U tabeli koja se nalazi ispod možete videti spisak Opština koje su dobile subvencije za 2021/2022 godinu
Spisak 37 lokalnih samouprava koje su dobile subvencije od države za za obnoviljivi izvori energije.

Aleksinac Kraljevo Sečanj
Apatin Kragujevac Smederevo
Aranđelovac Lučani Sokobanja
Arilje Majdanpek Svilajnac
Boljevac Malo Crniće Užice
Barajevo Novi Pazar Vladičin han
Bor Novi Sad Vladimirci
Bojnik Obrenovac Vranje
Bosilegrad Paraćin Vrnjačka banja
Čačak Pećinci Zemun
Ćuprija Prijepolj Zvezdara
Ivanjica Rača
Jagodina Raška

U februaru 2022.godine, raspisana su dva javna poziva ( zamena stolarije i ugradnja solarnih panela) i tom prilikom je izdvojeno čak 2 milijarde dinara ( Ministarstvo rudarstva energetike obezbede iznos novca u vrednosti od jednu milijardu  dok jednu milijardu obezbeđuju Gradovi i Opštine).

Uslovi za dobijanje subvenicje za ugradnju solarnih panela

Podnosilac prijave može biti sam vlasnik objekta ili osoba koja ima prijavljeno boravište uz saglasnost vlasnika. Novac se može dobiti za nabavku solarnih panela snage koja nije veća od odobrene snage mernog mesta, što se može videti na računu za struju, ali maksimalno do snage od 6 kw.

U subvenciju ulazi i nabavka opreme, usluga ugradnje i izrada neophodne tehničke dokumentacije. Ukoliko želite solarnu elektranu snage veće od 6kw, razliku od ukupne vrednosti radova plaćaju domaćinstva.

Ukoliko pak govorimo o kreditiranju, tu je adresa na koju se tebate obratiti banka. Skoro sve banke funkcionisu u saradnji sa GEFF i EBRD.

Kriterijum za dobijanje subvencije za solarne panele

Kriterijumi za instaliranje solarnih panela koji će se gledati je stanje spoljnih zidova, površina stambenog objekta, način grejanja u objektu, stanje spoljne stolarije kao i K faktor zauzetosti površine objekta. Prednost će dobijati kuće koje imaju ugrađenu PVC stolariju na prozorima i kuće koje imaju izolaciju. Takođe prednost će imati kuće koje se greju na drva, pelet, prirodni gas, lokalnu toplanu.

Podnosilac prijave mora da bude vlasnik objekta ili da ima prijavu boravka i saglasnost vlasnika objekta za koji se podnosi prijava.

Bitno je proveriti da li je poslednji račun za struju bio veći od minimalne propisane snage za dobijanje subvencije ili minimalno 30 kWh

Maksimalni iznos sredstava koji se dodeljuje, predstavlja iznos manji od 50% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om, a maksimalno 420.000,00 dinara sa PDV-om, ili iznosa koji se dobija množenjem snage panela u kW iz dostavljene profakture, sa iznosom od 70.000 dinara.

Ukoliko su vaše potrebe veće od odobrenih 6kWh koji su propisane projektom, domaćinstva tj. vlasnici objekta su u obavezi da obezbede iznos razlike.